13 Φεβ 2011

A ν ο ι χ τ ή ε π ι σ τ ο λ ή


Συνάδελφοι,
 
Η φετινή σχολική χρονιά βρίσκει την εκπαίδευση να πλήττεται από τις περικοπές των δημοσιών δαπανών όσο ποτέ άλλοτε. Η εκπαιδευτική κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου μείωση των κονδυλίων για τη δημόσια παιδεία. Η μείωση αυτή συντελείται ταυτόχρονα με τη μείωση του εισοδήματος όλων των εργαζομένων. Ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες ίσες με το 2,75% του ΑΕΠ για την Α'/θμια, Β'/θμια & Γ'/θμια εκπ/ση ποσοστό μικρότερο από το μισό του μέσου όρου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις όμως αυτές;

v Μείωση των λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων (ανάγκες για θέρμανση, συντήρηση και εξοπλισμό σχολείων)
v Προσπάθεια αύξησης του αριθμού μαθητών ανά τάξη
v Κατάργηση των υποστηρικτικών θεσμών (Ενισχυτική Διδασκαλία , Τάξεις υποδοχής, Τμήματα ένταξης, παράλληλες στηρίξεις)
v Καμία επένδυση σε νέες κτιριακές υποδομές
v Δραματική μείωση στις προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, αλλά και μεγάλες καθυστερήσεις στην πρόσληψη των αναγκαίων αναπληρωτών
v Συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων με οικονομικά κριτήρια
Τις επιπτώσεις από τις πολιτικές αυτές θα τις βιώσουν οι μαθητές,οι γονείς, αλλά κι εσείς , καθώς θα αυξηθεί η οικογενειακή δαπάνη για την εκπαίδευση των παιδιών και θα χειροτερέψει η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, ειδικά στα παιδιά των λιγότερο προνομιούχων οικογενειών.
Στην περιοχή μας η εκπαιδευτική κοινότητα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αγωνίζεται όλο αυτό το διάστημα για να ενημερωθεί όλη η κοινωνία ( Δήμοι- Ενώσεις και σύλλογοι Γονέων- Περιφέρεια) για τα προβλήματα στην εκπαίδευση. Ειδικά για το θέμα των συγχωνεύσεων είμαστε αντίθετοι σε κάθε ιδέα που οδηγεί τους μαθητές στην περιπλάνηση και τελικά στην εγκατάλειψη του σχολείου. Η εμπειρία δείχνει ότι όσο πιο μεγάλο είναι ένα σχολείο τόσο πιο δύσκολα διοικείται, όσο πιο μεγάλη είναι μια τάξη τόσο ποιο μακριά είναι ο εκπαιδευτικός από το μαθητή.
Αυτή τη στιγμή το μεγάλο στοίχημα για όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, (γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς) είναι να απαιτήσουμε από τους αρμόδιους φορείς (Δήμους, Υπουργείο Παιδείας) τις αναγκαίες υποδομές για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων. Στην σύγχρονη εποχή δεν νοείται τα σχολεία να μην έχουν επαρκή μέσα, εργαστήρια, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, εξοπλισμό.
Πιο συγκεκριμένα, ζητάμε:
- Ανέγερση κτηρίων σε όλες σχεδόν τις περιοχές ευθύνης του συλλόγου μας που θα ανακουφίσουν την παρεχόμενη εκπαίδευση σε νηπιαγωγείο και δημοτικό
- Όριο αριθμού μαθητών: 15 στο δημοτικό, 15 στα νηπιαγωγεία
- Εξασφάλιση των απαραίτητων χρημάτων για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.
- Επανεξέταση των συμβάσεων για τη μεταφορά των μαθητών, για να πάψει η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος που παρατηρήθηκε ως τώρα.
- Άμεση κάλυψη των λειτουργικών κενών, για να σταματήσει το φαινόμενο των χαμένων διδακτικών ωρών, ειδικά στα Ολοήμερα σχολεία., τα τμήματα ένταξης και τις παράλληλες στηρίξεις.
- Το «νέο σχολείο» που σχεδιάζεται, απαιτούμε να είναι ένα σχολείο που θα παρέχει Δημόσια – Δωρεάν γενική μόρφωση για όλα τα παιδιά, θα καλλιεργεί τις ιδιαίτερες δεξιότητες του κάθε μαθητή και δε θα αποτελεί ένα κέντρο προετοιμασίας για εξετάσεις ή ένα «πάρκινγκ» για «αδύναμους» μαθητές.
Τέλος ας συνειδητοποιήσουμε ότι το κόστος δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο για την ύπαρξη ενός σχολείου. Η επένδυση στην παιδεία είναι χρέος προς τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.