4 Δεκ 2010

Φάκελος Άδειες Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών

Γιατί  συνάδελφε,
…συνδικαλιστής σημαίνει προσφορά και ΟΧΙ επάγγελμα!
Δικαίωμα κανονικής άδειας
Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι ανάγκης, μπορούν να πάρουν κανονική άδεια με αποδοχές έως επτά (7) ημέρες εντός του χρόνου της σύμβασής τους (άρθρο 20, παρ. 8 του Π.Δτος 410/1988, και αρ. 44/1990 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους).
ΠΡΟΣΟΧΗ : Η άδεια ζητείται με αίτηση προς τον Προϊστάμενο που είναι και ο μόνος αρμόδιος να εγκρίνει ή όχι την άδεια αυτή. Είναι αυτονόητο ότι η κανονική άδεια ζητείται εκ των προτέρων και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογηθεί - εκ των υστέρων – απουσία εκπαιδευτικού από το σχολείο.
Αναρρωτική άδεια
Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για όλο το χρονικό διάστημα της σύμβασής τους δικαιούνται δεκαπέντε (15) ημέρες αναρρωτική άδεια με αποδοχές. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αξίωση καταβολής αποδοχών είναι η εργασία τους επί δεκαήμερον, τουλάχιστον, από την ανάληψη υπηρεσίας (άρθρα 657, 658 του Αστικού Κώδικα). Σε περίπτωση που εξαντληθεί η αναρρωτική άδεια των δεκαπέντε ημερών με αποδοχές, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί έχουν δικαίωμα, εφόσον συντρέχει σοβαρός λόγος ανάγκης, να λάβουν αναρρωτική άδεια «άνευ αποδοχών».
ΠΡΟΣΟΧΗ : Οι αναπληρωτές και οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, εφόσον χρειάζονται αναρρωτική άδεια θα πρέπει, από την πρώτη ημέρα της ασθενείας, να απευθύνονται στο ΙΚΑ της περιοχής τους. Δεν μπορούν όμως να προσκομίζουν γνωματεύσεις από ιδιώτες γιατρούς ή από Δημόσια νοσοκομεία χωρίς την έγκριση του ελεγκτή του ΙΚΑ, ούτε έχουν δικαίωμα χορήγησης αναρρωτικής άδειας με υπεύθυνη δήλωση, ούτε παραπέμπονται στις κατά τόπους Υγειονομικές Επιτροπές. Σε περίπτωση αποχής του αναπληρωτή από την εργασία του λόγω ασθενείας, για το χρονικό διάστημα από μία (1) μέχρι τρεις (3) ημέρες, από την αναγγελία της ανικανότητας μέχρι της έναρξης της επιδοτήσεως από το Ι.Κ.Α., ο εργοδότης υποχρεούται να πληρώσει μόνο το μισό του αναλογούντος μισθού και αποκλείεται η συμπλήρωση του από τον οικείο ασφαλιστικό οργανισμό.
Ειδικές άδειες
_ Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, έχουν δικαίωμα άδειας με αποδοχές πέντε (5) εργάσιμων ημερών σε περίπτωση γάμου. Η άδεια αυτή χορηγείται αμέσως πριν ή αμέσως μετά την τέλεση του γάμου και όχι άλλη χρονική περίοδο.
_ Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί έχουν δικαίωμα απουσίας με αποδοχές δύο εργάσιμων (2) ημερών σε περίπτωση θανάτου συζύγου, τέκνων, γονέων και αδελφών.
_ Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δικαιούνται ειδική άδεια με αποδοχές μιας (1) έως τριών (3) ημερών, κατά περίπτωση, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, όπως κάθε φορά ορίζεται από το ΥΠ.ΕΣ. πριν από τη διενέργεια των εκλογών.
_ Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δικαιούνται άδεια για τη συμμετοχή σε δίκη ενώπιον οποιουδήποτε Δικαστηρίου (άρθρα 657 και 658 του Αστικού Κώδικα).
_ Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που πάσχουν ή έχουν τέκνο που πάσχει από νόσημα, που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρση, δικαιούνται έως είκοσι δύο (22) εργάσιμες ημέρες επιπλέον της κανονικής άδειας των επτά (7) ημερών, από τις οποίες οι έντεκα (11) με αποδοχές και οι έντεκα (11) χωρίς αποδοχές (άρθρο 21 του Π.Δτος 410/1988). Το νόσημα θα πιστοποιείται με γνωμάτευση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, με την οποία θα αποδεικνύεται αιτιολογημένα ότι η πάθηση, από την οποία πάσχουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί ή κάποιο τέκνο τους, χρήζει τακτικών μεταγγίσεων αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρσης σε Δημόσιο ή Ιδιωτικό ίδρυμα.
Άδεια μητρότητας
♦ Στις προσωρινές αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς χορηγείται άδεια μητρότητας 17 εβδομάδες (119 ημέρες). Οι οχτώ (8) εβδομάδες (άδεια κύησης) χορηγούνται υποχρεωτικά πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού και οι υπόλοιπες εννιά (9) εβδομάδες (άδεια λοχείας) μετά τον τοκετό. Όταν ο τοκετός πραγματοποιείται σε χρόνο μεταγενέστερο από αυτόν που αρχικά είχε πιθανολογηθεί από το θεράποντα ιατρό του ασφαλιστικού τους φορέα, η άδεια κύησης παρατείνεται μέχρι την πραγματική ημερομηνία τοκετού, χωρίς η παράταση αυτή να συνεπάγεται αντίστοιχη μείωση του χρόνου της άδειας μητρότητας, η οποία ειδικά στην περίπτωση αυτή υπερβαίνει τις δεκαεπτά (17) εβδομάδες. Όταν ο τοκετός πραγματοποιηθεί σε χρόνο προγενέστερο από την πιθανολογούμενη ημερομηνία τοκετού, το υπόλοιπο της άδειας κύησης χορηγείται μετά τον τοκετό υποχρεωτικά, ώστε να εξασφαλίζεται ο χρόνος της συνολικής άδειας των δεκαεπτά εβδομάδων (άρθρο 11 του Ν. 2874/00).
♦ Η αναπληρώτρια εκπαιδευτικός δικαιούται την άδεια μητρότητας και στην περίπτωση που γέννησε πρόωρα και το νεογνό γεννήθηκε νεκρό ή απεβίωσε μετά τον τοκετό (ΔΙΠΙΔΔ/Δ4/49/22889/19-11-2004 έγγραφο του ΥΠ.ΕΣ.).
♦ Οι ωρομίσθιες εκπαιδευτικοί δικαιούνται άδεια κύησης και λοχείας,όπως και οι αναπληρώτριες.
Άδειες διευκόλυνσης αναπληρωτών με οικογενειακές υποχρεώσεις
_ Η μητέρα αναπληρώτρια εκπαιδευτικός δικαιούται τις διευκολύνσεις: α) μείωση του διδακτικού ωραρίου κατά δύο (2) ώρες εβδομαδιαίως για δύο έτη (Ν. 2083/92) και β) απαλλαγή από τις πρόσθετες εξωδιδακτικές εργασίες για δύο έτη (άρθρο 13 του Ν. 1566/85).
_ Τις παραπάνω διευκολύνσεις δικαιούται και η θετή μητέρα αναπληρώτρια, εφόσον έχει περαιωθεί η διαδικασία υιοθεσίας και το τέκνο είναι ηλικίας μέχρι έξι (6) ετών.
_ Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που έχουν τέκνα ηλικίας έως δεκαέξι (16) ετών στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δικαιούνται να απουσιάζουν ορισμένες ώρες ή και ολόκληρη την ημέρα από την εργασία τους μέχρι τη συμπλήρωση τεσσάρων (4) εργάσιμων ημερών, για να επισκέπτονται το σχολείο των παιδιών τους, με σκοπό την παρακολούθηση της σχολικής τους επίδοσης (άρθρο 9 του Ν. 1483/1984 όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 6 του Π.Δτος 193/1988).
_ Η άδεια αυτή είναι με αποδοχές και χορηγείται στον ένα από τους δύο γονείς. Αν και οι δύο γονείς είναι δικαιούχοι, αποφασίζουν με κοινή συμφωνία και υπεύθυνη δήλωση στην υπηρεσία τους, κάθε φορά, ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος και για πόσο χρονικό διάστημα, που πάντως η συνολική διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβεί σε διάρκεια τις τέσσερις (4) ημέρες και για τους δύο γονείς.
Άδειες εξετάσεων
Στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που είναι σπουδαστές, φοιτητές προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί σε σχολεία και ιδρύματα και των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης χορηγείται άδεια εξετάσεων με αποδοχές (άρθρο 26 του Π.Δτος 410/1988). Η άδεια εξετάσεων ορίζεται σε δεκατέσσερις (14) εργάσιμες ημέρες κατά ημερολογιακό έτος και χορηγείται συνεχώς ή τμηματικώς κατά την εξεταστική περίοδο που τη ζητά ο ενδιαφερόμενος. Η άδεια χορηγείται για το χρόνο φοίτησης και για δύο το πολύ εξάμηνα μετά τη λήξη του. Για κάθε ημέρα εξετάσεων χορηγείται άδεια δύο ημερών (η προηγούμενη και η ημέρα της εξέτασης, εφόσον καμία από τις δύο δεν είναι αργία).
Ειδική άδεια αιρετών οργάνων ΟΤΑ
Στους αναπληρωτές καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν εκλεγεί Δήμαρχοι, χορηγείται από την υπηρεσία ειδική άδεια (εντός του χρόνου της σύμβασής τους) για όλο το διάστημα που ασκούν τα καθήκοντά τους (άρθρο 139, παρ. 1 του Ν. 3463/2006). Η ειδική άδεια χορηγείται υποχρεωτικά από την υπηρεσία, ανεξαρτήτως υποβολής σχετικής αίτησης. Το χρονικό διάστημα χρήσης της θεωρείται χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για όλα τα υπαλληλικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που απορρέουν (άρθρο 139, παρ.5).
Αιμοδοτική άδεια
Ο αριθμός των ημερών άδειας που δικαιούνται οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί λόγω αιμοδοσίας είναι οι εξής (αρ. ΔΙΔΑΔ/Φ.53/214/16897/16-11-1994):
_ Εκπαιδευτικός που δίνει αίμα για ασθενή του συγγενικού του περιβάλλοντος, δικαιούται να απουσιάσει από το σχολείο κατά την ημέρα αιμοδοσίας.
_ Ο εκπαιδευτικός που προσέρχεται σε οποιοδήποτε κέντρο αιμοληψίας από δική του πρωτοβουλία για να προσφέρει αίμα, δικαιούται μία (1) επιπλέον ημέρα, πέραν της ημέρας αιμοδοσίας.
_ Εκπαιδευτικός που ανταποκρίνεται σε πρόσκληση υπηρεσίας αιμοδοσίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης, καθώς και εκπαιδευτικός που συμμετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία, δικαιούται να απουσιάσει από το σχολείο πέραν της ημέρας αιμοδοσίας, δύο (2) επιπλέον ημέρες. Στην περίπτωση αυτή οφείλει να προσκομίσει σχετική βεβαίωση του νοσηλευτικού ιδρύματος.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η άδεια αιμοδοσίας δίνεται σε συνεννόηση με την υπηρεσία του αναπληρωτή εκπαιδευτικού, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες.
Άδεια άνευ αποδοχών
_ Ο ένας εκ των δύο συζύγων εκπαιδευτικός αναπληρωτής, όταν ο άλλος υπηρετεί στο εξωτερικό, έχει δικαίωμα να ζητήσει ειδική άδεια χωρίς αποδοχές, διάρκειας τριών (3) διδακτικών ετών κατ’ ανώτατο όριο, με σκοπό τη συγκατοίκηση (άρθρο 24, παρ. 3 του Π.Δτος 410/1988). Η άδεια παρέχεται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης ύστερα από γνώμη του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου (ΑΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ).
_ Η άδεια αυτή χορηγείται, επίσης και όταν ο/η σύζυγος υπηρετεί προσωρινά στο εξωτερικό σε διεθνείς Οργανισμούς. Για τη χορήγηση της άδειας λαμβάνονται υπόψη και οι υπηρεσιακές ανάγκες.
Βουβαλάκης Κωνσταντίνος
Μέλος του Δ.Σ. «ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ»
(με το ψηφοδέλτιο της Π.Α.Σ.Κ. Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Ροδόπης )

Οι Νόμοι, τα Προεδρικά Διατάγματα και οι Γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://users.sch.gr/dimitrako


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.