27 Μαρ 2011

Σκάσε και συγχωνεύσου

Ζούμε στη χώρα των μαγικών λέξεων και των μαγικών εικόνων. Μετά τη σωτήρια «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, έρχεται η «συγχώνευση» που οδηγεί στο «σύγχρονο και εύρωστο» σχολείο, σύμφωνα με την προσφιλή έκφραση του υπουργείου Παιδείας.
Το δημόσιο νοσοκομείο είναι ιδανικό πεδίο για την εφαρμογή της συγχώνευσης. Δεν είναι παράλογο δύο ισχνοί ασθενείς να καταλαμβάνουν «δύο» κλίνες; Μπορούν να βολευτούν και σε μία. Επίσης, είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται διώροφα ασθενοφόρα, ώστε να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του ΕΚΑΒ.

Λευκή σημαία λένε ότι κυματίζει στις φυλακές που δεν έχουν ούτε έναν κρατούμενο. Τι χρώμα σημαία ταιριάζει σε ένα σχολείο που δεν έχει ούτε ένα μαθητή ;
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ
Μετά το λουκέτο στο συνοικιακό σινεμά, το λουκέτο στην τοπική εφημερίδα, το λουκέτο στα μικρά καταστήματα, έρχεται το λουκέτο και στα σχολεία. Έρχονται τα σχολεία multiplex, τα σχολεία εμπορικά κέντρα. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται, αντί να χαίρονται που ακόμα δεν έχουν επιβληθεί δίδακτρα στη δημόσια εκπαίδευση ή που όλοι οι έλληνες δάσκαλοι εξακολουθούν να είναι κάτω των 70 ετών ή που κάθε πρωί και μεσημέρι οι μαθητές θα κάνουν μια ωραία βόλτα με αυτοκίνητο. Εξάλλου, η Ελλάδα διαθέτει το πιο ασφαλές επαρχιακό οδικό δίκτυο στην Ευρώπη – πιο ασφαλές δεν γίνεται. Ποτέ στη χώρα μας δεν θα μπορούσε να γυριστεί μια ταινία σαν το Γλυκό πεπρωμένο, του οποίου τη μακάβρια υπόθεση δεν θα ήθελα να σας διηγηθώ μέρα που ’ναι.
Ξεχνούν οι διαμαρτυρόμενοι μαθητές, γονείς κι εκπαιδευτικοί ότι με τη συγχώνευση, θα μειωθούν οι δαπάνες για θέρμανση των σχολικών κτιρίων, αφού τα παιδιά θα ζεσταίνονται διά του συνωστισμού – τι πιο οικολογικό;
Oι εμπνευστές της συγχώνευσης λένε ότι η δημιουργία μεγάλων σχολικών μονάδων εξασφαλίζει «μείωση δαπανών, απαλλαγή από ενοίκια, αξιοποίηση κτιρίων». Τα άδεια δημόσια σχολικά κτίρια μπορούν να μετατραπούν σε σούπερ μάρκετ ή γκαράζ, μια που το ΙΧ αυτοκίνητο είναι απαραίτητο εργαλείο επιβίωσης σε πόλεις και χωριά.
Μια άλλη λύση είναι τα άχρηστα σχολικά κτίρια να μετατραπούν σε μικρές, αποκεντρωμένες φυλακές, αφού προβλέπεται να παρουσιαστεί μεγάλη ανάγκη για νέα σωφρονιστικά καταστήματα λόγω υπεράριθμων φυλακισμένων για χρέη. Έτσι, θα μπορέσουν να απορροφηθούν, με μετατάξεις, οι πλεονάζοντες καθηγητές, γιατροί, μηχανοδηγοί, εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ κ.ά. Προφανώς η κυβέρνηση πιστεύει πως η χώρα μας χρειάζεται περισσότερους δεσμοφύλακες και φοροεισπράκτορες, όχι δασκάλους.

Παρακαλέστε και θα δούμε...

Στεφανάκου Π.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/03/2011
Να προσκυνήσουν μήπως και τη γλιτώσουν ζητεί από την εκπαιδευτική κοινότητα που σαλπίζει Θούριο κατά των συγχωνεύσεων των σχολείων, η Α. Διαμαντοπούλου. Η υπουργός Παιδείας αφού αποφάσισε να στερήσει από εκατοντάδες χωριά και γειτονιές τα σχολεία τους, ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει κάποιες περιπτώσεις υπό τον όρο ότι θα σταματήσουν οι κινητοποιήσεις! Με τη δήλωση αυτή, η Α. Διαμαντοπούλου παίζει το τελευταίο της χαρτί για να κάμψει την αντίσταση που προβάλλεται σε ολόκληρη την Ελλάδα ενάντια στη συρρίκνωση του εκπαιδευτικού χάρτη.

Το Διαδίκτυο κατακλύζεται από ανακοινώσεις, εκκλήσεις, διαμαρτυρίες συλλόγων γονέων και διδασκόντων, μαθητικών συμβουλίων και τοπικών φορέων με ένα και μοναδικό αίτημα: Κάτω τα χέρια από τα σχολεία μας.
Το επιχείρημα ότι οι συνενώσεις-καταργήσεις σχολείων γίνονται για το καλό των παιδιών, δεν έπεισαν κανέναν. Το Διαδίκτυο κατακλύζεται από ανακοινώσεις, εκκλήσεις, διαμαρτυρίες συλλόγων γονέων και διδασκόντων, μαθητικών συμβουλίων και τοπικών φορέων με ένα και μοναδικό αίτημα: Κάτω τα χέρια από τα σχολεία μας. Καταλήψεις, αποχές, στάσεις εργασίας, απεργία στις 30 Μάρτη, συγκεντρώσεις, μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, αποκλεισμοί δρόμων, μαύρες σημαίες, πανό, ακόμη και τα καφενεία κλείνουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Έτσι διεκδικεί η Ελλάδα τα σχολεία της. "Ανακαλέστε". Μ' αυτή τη λέξη απευθύνονται γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί στην υπουργό. Παρακαλέστε, είναι η ανταπάντηση της Α. Διαμαντοπούλου. Αν παρακαλέσετε μπορεί και να εξετάσουμε την περίπτωσή σας. Αυτό διαμηνύει μέσω των διορισμένων περιφερειαρχών και διευθυντών εκπαίδευσης.
Κατασκευάζουν ενόχους
Η Α. Διαμαντοπούλου δεν επιζητεί μόνο την ταπείνωση της εκπαιδευτικής κοινότητας και των τοπικών κοινωνιών. Θέλει και την αποκήρυξη των κινητοποιήσεων. Το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή από την προηγούμενη Παρασκευή, μετά τη συμβολική κατάληψη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής. Η υπουργός Παιδείας ανακάλυψε καταστροφές, βανδαλισμούς και προπηλακισμούς τους οποίους υποτίθεται ότι έκαναν μαθητές υπό την καθοδήγηση μερίδας συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ που ανήκουν στην Αριστερά. Μέχρι την Τρίτη όλες αυτές οι μιαρές ενέργειες αποδίδονταν στους "γνωστούς συνδικαλιστές των Αριστερών Συσπειρώσεων". Από το βράδυ της Τρίτης στους υποκινητές προστέθηκε και ο Γρηγόρης Καλομοίρης, πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Αποκηρύξτε τους, ζητεί από τα συνδικάτα και τον πρόεδρο της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, η Α. Διαμαντοπούλου.
Υποσχέσεις στους υπάκουους...
Όλα αυτά θα ήταν αστειότητες αν η υπουργός Παιδείας δεν έστελνε το ίδιο μήνυμα και σε όλους τους εξεγερμένους μαθητές και γονείς. Μετά από σύσκεψη με τους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης, η Α. Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι εξετάζει συγκεκριμένες περιπτώσεις συγχωνεύσεων, αλλά όπως άφησε να εννοηθεί η ετυμηγορία θα εξαρτηθεί από τη στάση της εκπαιδευτικής κοινότητας. "Όπου υπάρχουν τεκμηριωμένες και ήρεμες προσεγγίσεις και όπου τα επιχειρήματα είναι παιδαγωγικά, οι συγκεκριμένες περιπτώσεις εξετάζονται, όχι όμως με βία, ούτε με απειλές, ούτε με τρόπο που δεν συνάδει με τη σχολική κοινότητα". Η "βία", οι "απειλές" και όλα τα συμπαρομαρτούντα είναι για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τα συνώνυμα των λέξεων διεκδίκηση και κινητοποίηση.
Στόχος οι κινητοποιήσεις
Των δηλώσεων αυτών προηγήθηκε επιστολή της κ. Διαμαντοπούλου προς τους προέδρους της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ με την οποία τους ζητείται να προτείνουν τρόπους αναπλήρωσης των διδακτικών ωρών που έχουν χαθεί εξαιτίας "του μεγάλου αριθμού απεργιών και στάσεων εργασίας που έχουν πραγματοποιηθεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς" καθώς και των καταλήψεων. "Σέβομαι τους αγώνες του κλάδου σας", δηλώνει υποκριτικά η υπουργός Παιδείας, αλλά "τις επιπτώσεις δεν πρέπει και δεν μπορούν να τις υφίστανται οι μαθητές". Η επιστολή επιστράφηκε ως απαράδεκτη. 'Αλλωστε ούτε η ίδια η υπουργός περίμενε απάντηση. Στόχος της δεν ήταν η "διαβούλευση" για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών, αλλά η ενοχοποίηση των συνδικάτων, των μαθητικών συμβουλίων και των συλλόγων γονέων. Στόχος δεν είναι να αναπληρωθούν τα μαθήματα, αλλά να δαιμονοποιηθούν, να στοχοποιηθούν και να απαξιωθούν οι κινητοποιήσεις προκειμένου κυβέρνηση και τρόικα να συνεχίσουν ανενόχλητες τη διάλυση του δημόσιου σχολείου.
Σε ό,τι αφορά τις διαβεβαιώσεις ότι θα εξεταστούν οι περιπτώσεις συγχωνεύσεων που έχουν έρθει στο προσκήνιο με κόσμιο τρόπο, μέρες που είναι, καλό θα ήταν να αναρωτηθούμε για την τύχη των προσκυνημένων...

Σχολεία: Λιγότερα και φθηνότερα...

Όταν κλείνει ένα σχολείο, ανοίγει μία φυλακή. Στην Ελλάδα που κλείνουν ή συγχωνεύονται 1.523 σχολεία (και εξαφανίζονται 4.000 θέσεις εκπαιδευτικών), η υπουργός Παιδείας δεν αντιλαμβάνεται τις κοινωνικές επιπτώσεις της πολιτικής της. Η συζήτηση που έγινε στη Βουλή με αφορμή την επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, ανάδειξε τον ταξικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής στην παιδεία.
Ο Αλέξης Τσίπρας ακούγοντας την Άννα Διαμαντοπούλου να αποδέχεται τη λογική της μείωσης των πόρων για την εκπαίδευση, της επεσήμανε ότι "η παιδεία δεν είναι αριθμοί, οι μαθητές είναι άνθρωποι. Δεν είναι κουκίδες στον χάρτη". Στο πίσω μέρος των λόγων της υπουργού Παιδείας ήταν η λογιστική προσέγγιση της εξοικονόμησης πόρων. Γι’ αυτό μειώνονται οι θέσεις των εκπαιδευτικών, συγχωνεύονται σχολεία και οργανισμοί που εποπτεύει το υπουργείο Παιδείας.
"Θα μείνετε στην ιστορία ως η υπουργός που συρρίκνωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση", προειδοποίησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έμφαση σε "ποιοτικά στοιχεία" των συγχωνεύσεων, επισημαίνοντας ότι πλήττεται η περιφέρεια και οι εργατοπεριοχές στα αστικά κέντρα, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι σε εργατικές περιοχές καταργούνται 5 νυχτερινά Γυμνάσια και Λύκεια και συγχωνεύονται 16, ενώ στο Παγκράτι δημιουργείται σχολικό συγκρότημα τύπου Γκράβας.
Η Α. Διαμαντοπούλου υποστήριξε ότι δημιουργούνται μεγάλα "εύρωστα σχολεία", αντικαθιστώντας τα "αδύναμα" σχολεία που δεν βοηθούν στην κοινωνική ένταξη των μαθητών. Όμως ο Αλ. Τσίπρας της απάντησε ότι "από τα 1.523 δημοτικά σχολεία που συγχωνεύετε, μόλις τα 169 είναι μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια. Τα περισσότερα σχολεία που συγχωνεύονται είναι εξαθέσια και υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις όπου εύρωστα σχολεία συγχωνεύονται με ακόμη πιο εύρωστα σχολεία", της απάντησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Και η Ευαγγελία Αμμανατίδου πρόσθεσε ότι στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση συνενώνονται 410 σχολικές μονάδες σε 205 και καταργούνται 24.
Είναι ανάγκη να αλλάξει αυτή η πολιτική, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ζητώντας διάλογο από μηδενική βάση, ενώ ο Βασίλης Μουλόπουλος σημείωσε ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις στοχεύουν στη "συστηματική ανοικοδόμηση του ταξικού σχολείου". Έχετε νεοφιλελεύθερη θέση για τη δημόσια εκπαίδευση, τόνισε και η Ηρώ Διώτη, ενώ ο Τάσος Κουράκης ανέφερε ότι ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων δεν πληρώνει τους εργολάβους, ο Οργανισμός Εκδόσεων Σχολικών Βιβλίων υποβαθμίζεται και καταργούνται η πρόσθετη παιδαγωγική στήριξη και η ενισχυτική διδασκαλία.

21 Μαρ 2011

Τι ισχύει για τις άδειες των εκπαιδευτικών-κωδικοποίηση της νομοθεσίας

πηγή: http://www.mpratis.gr/

Αθήνα, Μάρτης 2011

Τι ισχύει για τις άδειες των εκπαιδευτικών-κωδικοποίηση της νομοθεσίας
Συναδέλφισσες , συνάδελφοι,
 Στην «κωδικοποίηση» που ακολουθεί περιλαμβάνονται συνοπτικά οι διατάξεις των βασικών νόμων και των εγκυκλίων που αναφέρονται στις άδειες που δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Κατά καιρούς έχουν εκδοθεί και θα συνεχίσουν να εκδίδονται ,από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, διευκρινιστικές εγκύκλιοι με βάση τα ερωτήματα που διατυπώνονται , γιατί πολλές φορές χρειάζεται ερμηνεία των διατάξεων. Σε καμιά περίπτωση, όμως, οποιαδήποτε ερμηνευτική εγκύκλιος δεν μπορεί να καταστρατηγεί τη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος των εκπαιδευτικών, να λαμβάνουν τις άδειες που δικαιούνται σύμφωνα με τους νόμους.
 Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Ο αιρετός ΚΥΣΠΕ
Δημήτρης Μπράτης
 Σχετικά 

20 Μαρ 2011

Συγχωνεύσεις για το «νέο» σχολείο της αμάθειας



Το υπουργείο Παιδείας έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι οι συγχωνεύσεις γίνονται για να εφαρμοστεί το «νέο» σχολείο. Αναφέρουμε δύο χαρακτηριστικές δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, που απαντά γιατί η κυβέρνηση προχωρά στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων:
«Από φέτος προχωρά η εφαρμογή του Νέου Σχολείου (σ.σ. σχολείο της "αγοράς"). Επομένως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία που θα μπορούν να εφαρμόσουν τα νέα προγράμματα. Γιατί φέτος είναι η πρώτη χρονιά που έχουμε την εφαρμογή του "Καλλικράτη", σε συνδυασμό με τα νέα δεδομένα της διοικητικής μεταρρύθμισης» (ομιλία στους δημάρχους στις 28 Φλεβάρη).
«Στόχος μας είναι να υπάρχουν σχολεία - Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια - με επαρκή αριθμό τμημάτων, ώστε να εφαρμόζονται τα νέα Προγράμματα Σπουδών»(συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ στις 15 Μάρτη).
Η αντιπαράθεση στο ζήτημα των συγχωνεύσεων, λοιπόν, δεν μπορεί να μένει στην κριτική περί περικοπής κονδυλίων, που αναδεικνύουν μια σειρά δυνάμεις (πλειοψηφία της ΟΛΜΕ, ΣΥΝ, ένα κομμάτι της ΝΔ κ.ά.). Η κυβέρνηση έχει έναν ολόκληρο σχεδιασμό για το «νέο» σχολείο, που ξεπερνά τη μείωση κονδυλίων για τα σχολεία. Δε σχεδιάζουν, δηλαδή, για να εξοικονομήσουν χρήματα (παρόλο που και αυτό θα συμβεί με τις συγχωνεύσεις και δεν είναι αμελητέο), αλλά για να αλλάξουν τελείως το σχολείο, γκρεμίζοντας ό,τι έχει απομείνει απ' τη δημόσια δωρεάν Παιδεία.
Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, πως παράλληλα προωθούν νόμο - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις και τους φοιτητές σε πελάτες, βάζουν νέους ταξικούς φραγμούς, με την εισαγωγή σε Σχολή και μετά σε Τμήμα, στο δεύτερο έτος και συνέπεια ένα νέο κύκλο φροντιστηρίων. Στόχος και στο πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο μια άλλη διαχείριση για να συνδεθούν τα ιδρύματα με την «αγορά». Στόχος είναι και το περιεχόμενο σπουδών, με τα προγράμματα «μενού», χωρίς επιστημονική συνοχή, δηλαδή, τελικά, τα πτυχία χωρίς αντίκρισμα, που θα πρέπει να «ανανεώνονται» με καταρτίσεις.
Δεν είναι τυχαία η αναφορά που κάνουμε στις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Το υπουργείο Παιδείας έχει υποστηρίξει, χωρίς κανένα πρόβλημα, πως θέλει να αλλάξει όλο το εκπαιδευτικό σύστημα. Σκοπός και στο σχολείο είναι όχι μόνο να μπουν οι χορηγοί και να διαμορφώνουν την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά να αλλάξει ακόμα περισσότερο το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, τα προγράμματα σπουδών, η υπάρχουσα δομή.
Κοινός αντίπαλος το σχολείο της διαφοροποίησης
Την περασμένη Κυριακή η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα κλείσει 1.933 σχολεία για να τα συνενώσει σε 877 και συνεχώς κάνει λόγο για το «νέο σχολικό χάρτη». Κοινός αντίπαλος των μαθητών των σχολείων που καταργούνται, όλων των μαθητών σε κάθε γωνιά της χώρας, όλων των γονιών και των εκπαιδευτικών είναι το «νέο» σχολείο. Ενδεχομένως η κυβέρνηση να κάνει ελιγμούς σε ορισμένες συνενώσεις, υποστηρίζοντας πως θα κάνει «διορθώσεις», για επιμέρους ζητήματα. Εκεί, όμως, που δεν είναι καθόλου διατεθειμένη να υποχωρήσει, είναι στο συνολικό σχεδιασμό της για το σχολείο της «αγοράς».
Το σχολείο της «αγοράς» δεν είναι μόνο το σχολείο των χορηγών, αλλά και το σχολείο της αμορφωσιάς. Τα «πολυδύναμα» 400άρια σχολεία, που προκύπτουν απ' τις συγχωνεύσεις, αλλά και κάθε σχολείο, θα μετατραπούν σε «εργαστήρια» διαφοροποίησης. Θα υπάρχει το «ανταγωνιστικό» σχολείο, με τις επιτυχίες στις εξετάσεις, τους εκπαιδευτικούς που προωθούν σύνδεση με την «αγορά» (οι οποίοι θα εισπράττουν μπόνους, γιατί θα συνδεθεί ο μισθός με την... παραγωγικότητα) και τους χορηγούς που θα επενδύουν σ' αυτό. Απ' την άλλη μεριά θα βρίσκεται το υποβαθμισμένο σχολείο, ενδεχομένως σε δήμους με μικρότερα ταμεία και μειωμένη σύνδεση με την «αγορά», όπου το περιεχόμενο σπουδών θα είναι άλλο. Προφανώς, δε μιλάμε για δύο τόσο φανερές «ταχύτητες» σχολείων, αφού θα υπάρχουν διαβαθμίσεις, πολλαπλές «ταχύτητες».
Τα διαφορετικά επίπεδα, σύμφωνα με όλα τα παραπάνω κριτήρια, με διάφορους τρόπους, προοπτικά μπορεί να επεκταθούν και στις τάξεις. Με το πρόσχημα της «ελεύθερης επιλογής» (η οποία θα «καθοδηγείται» απ' τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης σε κάθε σχολείο ή περιοχή, αλλά και απ' τους χορηγούς, τα μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού σε κάθε περιοχή) «καλλιεργείται» και το μοντέλο της «καλής» και «κακής» τάξης.
Ανεξάρτητα, πάντως, απ' το ρυθμό εφαρμογής των μέτρων για το «νέο» σχολείο της «αγοράς» η κατεύθυνση δεν αλλάζει. Οι συγχωνεύσεις είναι βασικό εργαλείο για την κυβέρνηση, ώστε να κατασκευάσει το «χάρτη», όπου θα σχεδιάσει το σχολείο με τα νέα διαφοροποιημένα προγράμματα σπουδών.

Η ύβρις της κατάργησης των σχολείων

 Στεφανάκου Π.   Ημερομηνία δημοσίευσης: 20/03/2011
Εξέγερση έχει προκαλέσει σε όλη τη χώρα η ασέβεια της κυβέρνησης του Μνημονίου να βάλει λουκέτο σε 1.237 σχολεία. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε γύρω από ένα εκπαιδευτικό θέμα τέτοια ομοψυχία. Γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί, συνδικάτα, τοπικοί φορείς, δημοτικές αρχές, κάτοικοι χωριών και πόλεων συνασπίζονται για να σώσουν τα σχολεία τους.

"Μας τα πήραν όλα, δεν θα μας πάρουν και τα σχολεία μας" διαδηλώνουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα
Οι μορφές πάλης φτάνουν ακόμη και σε απεργία πείνας. Αυτή τη μορφή επέλεξαν οι μαθητές του Λυκείου της Τσαριτσάνης στη Λάρισα για να πουν "κάτω τα χέρια από το σχολείο μας". Καταλήψεις, αποχή από τα μαθήματα, διαδηλώσεις, κλείσιμο δρόμων, πολιορκίες περιφερειακών διευθύνσεων εκπαίδευσης. Η Ελλάδα σηκώνει μαύρη σημαία απ' άκρου εις άκρον. Η ύβρις της κυβέρνησης δεν θα περάσει.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παρακολουθεί έντρομη τις εξελίξεις. Απειλεί μεν με τον μπαμπούλα των απουσιών η υπουργός Παιδείας, περνάει στην αντεπίθεση κατηγορώντας συνδικαλιστές και δημάρχους ότι κάνουν τα παιδιά τηλεοπτικό θέαμα, αλλά ξέρει ότι κανένας αυταρχισμός και καμία συκοφάντηση δεν μπορεί να σταματήσει αυτό το ξέσπασμα οργής. Τους τα έκοψαν όλα. Μισθούς, συντάξεις, δουλειές, οικονομίες.
Τσακισμένη η επαρχία. Γονατισμένα τα αστικά κέντρα. Ε, δεν θα τους πάρουν και τα σχολεία. Δεν θα τους κλέψουν κι αυτή την ανάσα.
Για το υπουργείο Παιδείας και τους παρατρεχάμενους διευθυντές, τα σχολεία που σβήνουν από τον χάρτη είναι απλοί αριθμοί. Ναι, ένας αριθμός είναι το Λύκειο Τσοτυλίου στην Κοζάνη. Για την περιοχή και για τους μαθητές του, όμως, είναι ένας πνεύμονας ζωής, μια ζωντανή ιστορία. Το κλείνουν. Κλείνουν ένα σχολείο που ιδρύθηκε το 1871 με άδεια του σουλτάνου και από τότε δεν το πείραξε κανένας. Κλείνουν ένα σχολείο με άριστες κτηριακές εγκαταστάσεις, με πολλές επιτυχίες στις εξετάσεις, με μια βιβλιοθήκη που αριθμεί 5.000 τίτλους και είναι η μεγαλύτερη του νομού.
Τους στέλνουν 78 χλμ. μακριά
Για την κ. Διαμαντοπούλου το Γυμνάσιο Γάβρου στην Καστοριά είναι ένας αριθμός. Για τα παιδιά του και την τοπική κοινωνία είναι η ζωή τους. Οι μαθητές του θα εξαναγκαστούν σε 78 χιλιόμετρα, δυο ώρες δρόμο και τον χειμώνα πολύ περισσότερο για να κάνουν χρήση του συνταγματικού τους δικαιώματος για υποχρεωτική εκπαίδευση.
Για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας το 5ο Γενικό Λύκειο Αγίας Άννας Αχαρνών είναι ένας αριθμός. "Αλήθεια, ξέρουν ότι παιδιά που τα στέλνουν στο υδροκέφαλο πλέον 3ο Λύκειο πρέπει να διασχίζουν καθημερινά δύο αρτηρίες ταχείας κυκλοφορίας για να φτάσουν στο νέο σχολείο τους; Θεωρούν τα παιδιά μας δεύτερης κατηγορίας μόνο και μόνο επειδή οι γονείς τους είναι πια άνεργοι ή μεροκαματιάρηδες; αναρωτιούνται οι γονείς των μαθητών".
Και αυτοί οι άνεργοι ή μεροκαματιάρηδες, όπως δηλώνουν, παίρνουν λόγια του Παλαμά σε μια ύστατη προσπάθεια να αλλάξουν την απόφαση καταδίκης του σχολείου τους. «Λιτά χτίστε τα, απλόχερα, μεγάλα / γερά θεμελιωμένα, από της χώρας / ακάθαρτης, πολύβοης, αρρωστιάρας / μακριά μακριά τα ανήλιαγα σοκάκια / τα σχολεία χτίστε».
Ε, τώρα τα κλείνουν γιατί τα έχουμε πολλά και τους στοιχίζουν. Γι’ αυτούς είναι αριθμοί. Ούτε που ξέρουν πού πέφτουν τα σχολεία που καταργούν. Ούτε που τους νοιάζει τι θα απογίνουν οι μαθητές και οι δάσκαλοι. Αυτή η ύβρις δεν θα περάσει.
Το έκαψαν οι Γερμανοί, το ξανάφτιαξαν
Ναι, είναι διθέσιο το δημοτικό σχολείο Αμυγδαλεών στα Γρεβενά. Και γιατί είναι αμάρτημα αυτό; Αν ήξεραν τη σχέση του χωριού με το σχολείο, δεν θα τολμούσαν να το πειράξουν. Κι όμως πριν καταλάβουν τα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γρεβενών, οι κάτοικοι είχαν προειδοποιήσει. Είχαν πει ότι το σχολείο τους είναι το μεγαλύτερο στον δήμο, με το μεγαλύτερο υψόμετρο, τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα κατά τη μεταφορά, τη μεγαλύτερη απόσταση (πολύ πάνω από μισή ώρα το καλοκαίρι και μπορεί πάνω από μία τον χειμώνα).
Είχαν μιλήσει για την ιστορία του (το πρώτο μονοτάξιο δημοτικό σχολείο από το 1870). Αυτό το σχολείο κάηκε το 1944 από τους Γερμανούς. Οι κάτοικοι έχτισαν άλλο στη θέση του με προσωπική εργασία. Γκρεμίστηκε το 1995 από το σεισμό και ο ΟΣΚ τοποθέτησε το προκατασκευασμένο κτίριο στο οποίο στεγάζεται σήμερα.
Είναι το μοναδικό οικολογικό Σχολείο της Δυτικής Μακεδονίας και το μοναδικό που διατηρεί ενημερωμένη ιστοσελίδα στην Π.Ε. Γρεβενών, η οποία μάλιστα αναδείχτηκε σε τρεις διαγωνισμούς στις πρώτες θέσεις ανάμεσα σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας. Πώς σκέφτηκαν να καταργήσουν ένα τέτοιο σχολείο;
Συγχώνευση εθνικοτήτων
Αλλάζουμε περιοχή. Σεπόλια - Κολωνός, μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας. Διαμαρτύρονται γονείς και δάσκαλοι για τη συγχώνευση τεσσάρων δημοτικών σχολείων που κόβει τμήματα, καταργεί θέσεις εκπαιδευτικών, βάζει περισσότερα παιδιά στα τμήματα. Πού είναι τα παιδαγωγικά κριτήρια;
Ξέρει ο διορισμένος περιφερειάρχης κ. Κουμέντος ότι στα υπό συγχώνευση σχολεία της περιοχής φιλοξενούνται μαθητές από 17 διαφορετικές εθνικότητες; Το ποσοστό των μεταναστόπουλων φτάνει και το 50% στο 136ο σχολείο που συγχωνεύεται με το 66ο. Ξέρει, αλλά οι εντολές είναι εντολές.
Ποιοι θέλουν το στολίδι μας;
Απ' τη Δευτέρα το Περιστέρι είναι σε κατάσταση πολιορκίας. Από τα 45 Γυμνάσια και Λύκεια εμπλέκονται στη διαδικασία συγχωνεύσεων - καταργήσεων τα μισά. Παράλογες συγχωνεύσεις ειδικά αυτή του 18ου και του 13ου Γυμνασίου. Δύο σχολεία εύρωστα, απόλυτα ανεξάρτητα μεταξύ τους, με απόλυτα διαχωρισμένα όρια, ξεχωριστά κτίρια και αυτόνομες αυλές. Το πολύπαθο 18ο Γυμνάσιο μόλις πριν δυο χρόνια απέκτησε το δικό του ανεξάρτητο κτήριο, ένα στολίδι για την πόλη. Γιατί;- ρωτούν οι πάντες. Δεν έχει καμία λογική. 'Η μήπως έχει; "Ποιοι επιβουλεύονται το νέο κτίριο του 18ου Γυμνασίου; Μήπως το προορίζουν για πολυκατάστημα ή σούπερ μάρκετ; -θέτουν το ερώτημα η διεύθυνση και ο σύλλογος γονέων του σχολείου. Αντίστοιχα ερωτήματα για άλλες περιπτώσεις σχολείων έχει διατυπώσει και η ΠΑΣΚ Εκπαιδευτικών Δυτικής Αθήνας.
Τα παιδαγωγικά κριτήρια που κυριάρχησαν στις συγχωνεύσεις είναι ιδιαιτέρως έκδηλα στο σχολικό συγκρότημα του άλσους Παγκρατίου. Πρόκειται για μια νέα "Γκράβα" όπου θα συνωστίζονται καθημερινά στον ίδιο χώρο 750 μαθητές! Προφανώς το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα δεν εμπίπτει στις 6 περιπτώσεις σχολείων με 500 μαθητές για τις οποίες μας μιλούσε η υπουργός Παιδείας αλλά κάνει μία άλλη ξεχωριστή περίπτωση.
Πριν από τριάμισι χρόνια, θυμίζουν οι διευθυντές των σχολείων, το συγκρότημα υπήρξε θύμα βανδαλισμών που είχαν προκαλέσει σοκ. Όλοι τότε μιλούσαν για τη βία που παράγουν τα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα. Τώρα η κ. Διαμαντοπούλου τα κάνει ακόμη μεγαλύτερα, διότι, όπως λέει, σημασία έχει ο αριθμός των μαθητών ανά σχολική μονάδα.
Διευθυντές και δάσκαλοι, πάντως, μιλούν για ακύρωση της προσπάθειας που καταβάλλουν όλα αυτά τα χρόνια να στηρίξουν τα σχολεία τους και να επανακτήσουν την ηρεμία που είναι απαραίτητη.
Λέει η κ. Διαμαντοπούλου πως είναι διατεθειμένη να διορθώσει πιθανά λάθη. Μα λάθος είναι όλη η λίστα που ανακοίνωσε τη Δευτέρα. Θα την πάρει πίσω;

19 Μαρ 2011

Ριζικές αλλαγές στα πρότυπα πειραματικά



Αποστολος Λακασας

Αλλάζει άρδην ο θεσμός των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων. Το τελικό σχέδιο νόμου παρουσιάστηκε χθες στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες. Στο ίδιο ν/σ προβλέπεται η συγχώνευση γνωμοδοτικών οργανισμών, όπως το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ερευνας του υπ. Παιδείας, αλλά και η κατάργηση του Οργανισμού Εκδοσης Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) και η ανάθεση των αρμοδιοτήτων του στο Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών, το οποίο μετονομάζεται σε Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος». Οι συγχωνεύσεις θα οδηγήσουν σε αλλαγή στόχων των υπαρχόντων οργανισμών και θα επηρεάσουν την υπηρεσιακή κατάσταση των εκπαιδευτικών που εργάζονται σήμερα σε αυτούς.
Ειδικότερα, τα βασικότερα στοιχεία του ν/σ που παρουσιάζει σήμερα η «Κ» σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (ΠΠΣ) είναι τα ακόλουθα:
- Στόχος τους είναι, μεταξύ άλλων, η παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης, η προαγωγή της εκπαιδευτικής έρευνας, η εκπαίδευση με πρακτική άσκηση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών των ΑΕΙ και ιδίως των «καθηγητικών» σχολών, η πειραματική εφαρμογή προγραμμάτων σπουδών, αναλυτικών προγραμμάτων και μεθόδων διδασκαλίας, εκπαιδευτικού υλικού.
- Ολα τα πειραματικά σχολεία θα συνδεθούν με πανεπιστήμια, δηλαδή με Παιδαγωγικά Τμήματα και τις λεγόμενες καθηγητικές σχολές (φιλολογίες, φυσικομαθηματικά κ.λπ.), που παράγουν εκπαιδευτικούς μέσης εκπαίδευσης.
- Δημιουργείται νέα διαφορετική διοικητική υποδομή για τα ΠΠΣ, με όργανο διοίκησης σε εθνικό επίπεδο τη Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ). Η σύνθεσή της θα είναι 7μελής και θα ορίζεται από τον υπ. Παιδείας, ο οποίος και θα αποφασίζει για τον ορισμό ενός σχολείου ως ΠΠΣ. Στη ΔΕΠΠΣ θα συμμετέχει εκπρόσωπος αποφοίτων πειραματικών.
- Αρμόδιο για τη διοίκηση κάθε ΠΠΣ θα είναι το 5μελές Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο, στο οποίο εκτός από πανεπιστημιακούς του συνδεδεμένου ΑΕΙ, τον υπεύθυνο σχολικό σύμβουλο και τον διευθυντή του ΠΠΣ, θα μετέχει ένας εκπαιδευτικός του σχολείου που θα επιλέγεται από τη ΔΕΠΠΣ (η αρχική πρόταση έκανε λόγο για εκπρόσωπο των διδασκόντων).
- Οι μαθητές των δημοτικών σχολείων θα επιλέγονται με κλήρωση. Οταν το δημοτικό είναι συνδεδεμένο με πειραματικό γυμνάσιο, οι απόφοιτοι δημοτικού μπορούν υπό προϋποθέσεις να συνεχίζουν στο γυμνάσιο. Η εισαγωγή στα πειραματικά λύκεια θα γίνεται κατόπιν εξετάσεων και τεστ δεξιοτήτων. Ομως, με απόφαση της ΔΕΠΠΣ μπορούν να εγγραφούν μαθητές με πιστοποιημένες ιδιαίτερες ικανότητες. Οι προϋποθέσεις, τα αρμόδια όργανα και οι διαδικασίες πιστοποίησης θα οριστούν με υπουργική απόφαση.
- Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να εργασθούν σε ΠΠΣ θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον μεταπτυχιακό τίτλο και τουλάχιστον 4ετή διδακτική υπηρεσία σε δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο. Κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να υποβάλει αίτηση σε έως 5 (ή αρχική πρόταση έλεγε 15) πειραματικά. Η τελική επιλογή θα γίνεται από τη ΔΕΠΠΣ ενώπιον των μελών της οποίας θα πραγματοποιούνται οι προφορικές συνεντεύξεις των υποψηφίων.
  

Η ΠΑΣΚ καταγγέλλει αδιαφάνεια στις συγχωνεύσεις!!!

Ερωτηματικά θέτει η ΠΑΣΚ Εκπαιδευτικών Δυτικής Αθήνας για σχολικό συγκρότημα που στεγάζεται σε ιδιωτικό κτίριο με μηνιαίο ενοίκιο 4.500 ευρώ , όπου η υφ. Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου πήρε πίσω, στο παρα πέντε , την απόφαση να συγχωνευθεί.
ΠΑΣΚ Εκπαιδευτικών ΔΕ Γ' Αθήνας: Σχετικά με τις συγχωνεύσεις σχολείων στη Δυτική Αθήνα
Το Υπουργείο Παιδείας στις επίσημες ανακοινώσεις του (13/3/2011) δεν έκανε δεκτή, την τελευταία στιγμή, την πρόταση για συγχώνευση του 8ου Γυμνασίου Ιλίου με το 7ο Γυμνάσιο Ιλίου και του 3ου με το 4ο Λυκείου Ιλίου. Η πρόταση προέβλεπε ότι τα συγχωνευθέντα Γυμνάσια θα μεταφέρονταν στο κτήριο του 3ου Λυκείου, γιατί το κτήριο του 8ου Γυμνασίου Ιλίου, στο οποίο στεγάζεται, είναι ενοικιαζόμενο με μίσθωμα 4500 ευρώ το μήνα και είναι σε πολύ κακή κατάσταση.
Τα ερωτήματα που γεννούνται με αυτή την απόφαση είναι πολλά:
1) Ποιος ωφελείται, οικονομικά, από τη μη συγχώνευση του 8ου Γυμνασίου Ιλίου με το 7οΓυμνάσιο;
2) Ποιες αδιαφανείς παρεμβάσεις έγιναν και από ποιους τοπικούς και πολιτικούς άρχοντες, παραμερίζοντας όλη την εκπαιδευτική κοινότητα;
3) Ποιο είναι το ενδιαφέρον αυτών των παραγόντων για τις παρεχόμενες εκπαιδευτικές συνθήκες στους μαθητές μας;
4) Γιατί αυτή η ευνοϊκή μεταχείριση, όσον αφορά στα παιδαγωγικά και οικονομικά κριτήρια, των σχολείων του Δήμου Ιλίου σε σχέση με άλλους δήμους της περιοχής (πχ Περιστέρι);
Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στις πρακτικές αυτές των τοπικών αρχόντων αλλά συνάμα και παραγόντων του Δήμου Ιλίου που σχετίζονται με αυτές τις παρεμβάσεις και κατάφεραν να παραπλανήσουν την πολιτική ηγεσία του ΥΠΔΜΘ βάζοντας πάνω από την εκπαιδευτική κοινότητα οικονομικά συμφέροντα και τοπικιστικές μικροπολιτικές επιδιώξεις.
Επισημαίνουμε ότι
Οι όποιες μεταβολές πρέπει να έχουν στόχο:
1) την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, την αξιοποίηση των υποδομών για την εφαρμογή των καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας και αντισταθμιστικής εκπαίδευσης για όλους τους μαθητές και τη διευκόλυνση των εκπαιδευτικών για την παροχή ποιοτικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών.
2) καμία συγχώνευση ή κατάργηση δεν πρέπει να γίνει, αν δεν εξυπηρετεί αποκλειστικά παιδαγωγικούς στόχους.
3) την ίδρυση νέων σχολείων σε περιοχές που αναπτύσσονται και αυξάνεται το μαθητικό δυναμικό, καθώς και νέα χωροταξική κατανομή των μαθητών.
4) την αναδιάρθρωση και αναχωροθέτηση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης παράλληλα με την αξιοποίηση – βελτίωση των υφιστάμενων κτιριακών και εργαστηριακών υποδομών και με την αξιοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού και την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων της.
5) την αναδιάρθρωση της ειδικής Αγωγής ώστε να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες των μαθητών μέσα από νέα προσαρμοσμένα προγράμματα, κατάλληλη κτιριακή υποδομή, ειδικευμένο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό.
6) τη χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων έτσι ώστε να ανταποκριθούν στα λειτουργικά τους έξοδα και στις εκπαιδευτικές τους ανάγκες.
7) τη διατήρηρη, των υπαρχουσών οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών. 

Αρνητική Γνωμοδότηση του ΝΣΚ για τις διευκολύνσεις εκπαιδευτικών με οικογενειακές υποχρεώσεις


 πηγή:http://www.esos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=12049:gnomodotisi-tou-nsk-gia-tis-dieikolinseis-ekpaideitikon-me-oikogeneiakes-ipoxreoseis&Itemid=1796 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr Δικαιούται εκπαιδευτικός που έχει κάνει χρήση του εννεάμηνου, να κάνει χρήση και του επί πλέον μειωμένου ωραρίου που προβλέπεται στην παρ. 2 εδ. 4 του άρθρου 53 του Ν.3528/2007 (Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας για διευκολύνσεις εκπαιδευτικών με οικογενειακές υποχρεώσεις) στην περίπτωση?




Το ερώτημα αυτό έθεσε το υπ. Παιδείας στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΚΔΌΘΗΚΕ ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

17 Μαρ 2011

Πού οδηγούν το δημόσιο σχολείο...


 Aν υπήρχε διαγωνισμός για εκείνους που άλλαζαν με την πιο μεγάλη μαεστρία το νόημα των λέξεων και των εννοιών, τότε το πρώτο βραβείο θα έπρεπε να απονεμηθεί στην ηγεσία του Yπουργείου Παιδείας. Aυτή η ηγεσία, βαδίζοντας στα χνάρια της επικοινωνιακής πολιτικής της Kυβέρνησης, ονομάζει τη συγχώνευση των σχολείων παιδαγωγικό μέτρο, τη διάλυση των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών εκσυγχρονισμό, την προσαρμογή του σχολείου στη λογική των δεξιοτήτων πρόοδο, την ιδιωτικοποίηση του Πανεπιστημίου φυσικό φαινόμενο, όπως λίγο πριν βάφτισε τη μείωση των μισθών αποτελεσματική διαχείριση, τη μείωση των προσλήψεων εξορθολογισμό, την απόλυση εξυγίανση, το φόρο αλληλεγγύη. 
Πριν όμως δούμε τι ακριβώς κάνει και πού ακριβώς στοχεύει το Yπουργείο Παιδείας και η Kυβέρνηση οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε δυο ζητήματα:
1. Πρώτον είναι σαφές ότι η εκπαιδευτική πολιτική της σημερινής Kυβέρνησης είναι δεμένη με την εκπαιδευτική πολιτική τής προηγούμενης καθώς έχουν την ίδια κατευθυντήρια γραμμή. 
2. Tα μέτρα και οι εκπαιδευτικές πολιτικές που «τρέχουν» σήμερα από το Yπουργείο Παιδείας είναι επιδιώξεις, κατευθύνσεις, προσδοκίες και όνειρα των στρατηγών του κεφαλαίου, του Eυρωπαϊκού Διευθυντηρίου, του OOΣA, των δυο αστικών κομμάτων, πολλά χρόνια πριν από την κρίση. Aυτή η «ιερή συμμαχία» βρίσκει ευκαιρία τώρα να κάνει πραγματικότητα τα πιο νεοφιλελεύθερα όνειρά της, τα οποία προβάλλει άλλοτε ως μέτρα σωτηρίας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και άλλοτε σαν συνέπεια της οικονομικής κρίσης.
H Eκπαίδευση στα μέτρα του ΔNT
Για μια ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες μιας επιχείρησης αλλαγών του σχολείου και των λειτουργιών του, που στεφανώνεται με τη βοήθεια ενός καταιγισμού αριθμών και στοιχείων για την «ποιοτική εκπαίδευση», για το «ψηφιακό σχολείο», για τα «νέα αναλυτικά προγράμματα» και άλλα ηχηρά που κατά κόρον χρησιμοποιεί η πολιτική ηγεσία για να πείσει ότι γι αυτήν «πάνω από όλα είναι ο μαθητής».
Ωστόσο αν ξύσουμε τις «χάρτινες» διακηρύξεις θα διαπιστώσουμε δια γυμνού οφθαλμού ότι το Yπουργείο Παιδείας απλά προσπαθεί να μπαζώσει τα προβλήματα και τις ελλείψεις, τα ανοικτά «ρήγματα» στο ταλαιπωρημένο σώμα της ελληνικής εκπαίδευσης, για να καταφέρει ένα νέο συντριπτικό χτύπημα σε ό,τι απέμεινε από τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου.
H Kυβέρνηση και το Yπουργείο Παιδείας, με την ευκαιρία της οικονομικής κρίσης και εκμεταλλευόμενοι την προσωρινή αδυναμία των εργαζομένων, των συνδικάτων, του εκπαιδευτικού κινήματος και της αριστεράς να προβάλλουν σθεναρή άμυνα, εξαπολύουν μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο ίδιο το DNA της δημόσιας εκπαίδευσης από την πρώτη μικρή του δημοτικού μέχρι το Πανεπιστήμιο και τα μεταπτυχιακά. 
Mε επικοινωνιακή μαεστρία, ασκώντας κριτική στα σοβαρά προβλήματα των δημοσίων σχολείων και πανεπιστημίων που η δική τους πολιτική έχει δημιουργήσει, προβάλλει το σύνθημα της αλλαγής, για να εξαπατήσει το γονιό που πληρώνει χιλιάδες ευρώ στα φροντιστήρια και το παιδί του ούτε γράμματα μαθαίνει ούτε δουλειά βρίσκει, για να ξεγελάσει το μαθητή που ακρωτηριάζεται στο τρίγωνο σχολείο - φροντιστήριο - ιδιαίτερο, για να παραπλανήσει τον εκπαιδευτικό που νιώθει όλα τα πυρά να κατευθύνονται πάνω του.
Eίναι κι αυτό, αλήθεια, μια πολιτική. Kαι μάλιστα, θα μπορούσε να πει κανείς, ότι είναι και μια αποτελεσματική πολιτική. Bεβαίως, όχι για την εκπαίδευση, αλλά για να διατηρεί κάποιος το κεφάλι του στη θέση του. Aπό την άλλη, όταν αφήνεις κάτι να τελματώσει, εύκολα μπορείς, με επικοινωνιακές «τρίπλες», να υφάνεις την κατασκευή του κατηγορητηρίου ενάντια στο ίδιο το θύμα για το τέλμα στο οποίο έχει περιπέσει. Για να σκεφθούμε καλύτερα: Πώς μπορεί κάποιος να βγάλει από τη μέση ένα φυτό που θεωρεί ότι του πιάνει το χώρο; Mα με το να το αφήσει απότιστο, να ξεραθεί, να αχρηστευθεί. Πώς μπορεί κάποιος να πριμοδοτήσει την ιδιωτική εκπαίδευση; Mα αφήνοντας τη δημόσια εκπαίδευση σε τέλμα. Aυτό είναι για την ιδιωτική εκπαίδευση ένα δώρο από τα αποδυτήρια, πριν αρχίσει ο αγώνας.
Eπιχειρούν να αλλάξουν το DNA της Eλληνικής Eκπαίδευσης
H κατεύθυνση είναι σαφής και πριμοδοτείται από το λεγόμενο EΣΠA, δηλαδή τις «πληρωμένες οδηγίες» της Eυρωπαϊκής Ένωσης (πρόκειται για αντίστοιχες οδηγίες με εκείνες που αφάνισαν, την προηγούμενη εικοσαετία, κάθε παραγωγική βάση της χώρας στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα): Στοχεύουν στο βάθεμα του ιδιωτικοποιημένου, πειθαρχημένου, ευέλικτου και αποδοτικού στα κυρίαρχα συμφέροντα σχολείου, που θα παράγει εργατικό δυναμικό φτηνό, χωρίς δικαιώματα, αλλά καταρτισμένο με εκείνες τις χρηστικές δεξιότητες που απαιτεί το κεφάλαιο για αύξηση της κερδοφορίας του. 
Oι επιχειρούμενες αλλαγές, επιδιώκουν να συνδέσουν το «νέο σχολείο» με τη νέα αρχιτεκτονική της Aυτοδιοίκησης (σχέδιο Kαλλικράτης), να κατακερματίσουν τον όποιο ενιαίο χαρακτήρα της Παιδείας έχει απομείνει, να διαμορφώσουν εργασιακές σχέσεις συμβατές με το «αποκεντρωμένο σχολείο» και να εντείνουν την ταξική διαφοροποίηση. 
Άμεσος στόχος, που αποκρύπτεται επιμελώς, είναι η εξεύρεση πόρων για την εκπαίδευση έξω από τον προϋπολογισμό του κράτους. Tι σημαίνει όμως πρακτικά αυτό; Mε δεδομένο το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό του κρατικού προϋπολογισμού για την εκπαίδευση, πώς θα καταφέρουν οι δήμοι ή οι νομαρχίες να ανταποκριθούν στις χρηματοδοτικές ανάγκες; Eίναι σαφές ότι οι Δήμοι θα αναζητήσουν πόρους από νέους δημοτικούς φόρους και από εισφορές γονέων, καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση έχει τη δυνατότητα να καθορίσει ανταποδοτικά τέλη για τη λειτουργία των σχολείων της περιοχής της. Aυτή, βεβαίως είναι μια μέθοδος μετακύλισης του κόστους λειτουργίας του σχολείου για μια ακόμη φορά στον οικογενειακό προϋπολογισμό, ο οποίος ήδη στενάζει.
Mε τις συγχωνεύσεις σχολείων το Yπουργείο Παιδείας επιδιώκει, εκτός των άλλων, να διαμορφώσει ένα νέο «σχολικό χάρτη», με μεγάλα «Kαλλικρατικά» σχολεία, όπου θα δοκιμαστούν και θα λειτουργούν τα νέα προγράμματα σύμφωνα με τις «τοπικές ιδιαιτερότητες», αλλά και με τις προτάσεις κάποιων χορηγών και στα οποία βέβαια οι γονείς θα βάζουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη «δωρεάν» Παιδεία.


Στόχος το σχολείο της αμάθειας

  «Στόχος μας είναι να υπάρχουν σχολεία -Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια - με επαρκή αριθμό τμημάτων, ώστε να εφαρμόζονται τα νέα Προγράμματα Σπουδών» είπε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή της σε τηλεοπτικό σταθμό. Η Α. Διαμαντοπούλου έχει απόλυτο δίκιο! Το υπουργείο Παιδείας προχωρά στις συγχωνεύσεις για φτιάξει το «νέο» σχολείο. Το ζήτημα για το γονιό, τον εκπαιδευτικό, τον μαθητή είναι να σκεφτεί αν αυτό το «νέο» σχολείο θα παρέχει στο παιδί του δικαίωμα στη μόρφωση.
Το «νέο» σχολείο, το σχολείο της «αγοράς» όχι μόνο δε θα μορφώνει, αλλά θα είναι μια μικρή επιχείρηση με έξοδα, έσοδα και χρηματοδότες, που θα δρα με όρους αγοράς για να επιβιώσει. Καταργούν και συγχωνεύουν σχολεία για να μπορούν να εφαρμόσουν τα νέα προγράμματα σπουδών, τα οποία, όμως, δε θα είναι ίδια σε όλα τα σχολεία. Οι μαθητές, ακόμα και στο ίδιο σχολείο, θα χωρίζονται σε τμήματα πολλών ταχυτήτων. Αυτά και άλλα πολλά θα έχει το «νέο» σχολείο. Εμείς θα επιμείνουμε, η υπουργός έχει δίκιο, κάνουν τις συγχωνεύσεις για το «νέο» σχολείο. Το θέμα είναι αν οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, όλος ο λαός, θα αφήσουν να περάσει το «νέο» σχολείο της «αγοράς», το σχολείο της ταξικής διαφοροποίησης, της αμορφωσιάς και των χορηγών. Αν θέλουν ένα σχολείο που θα χωρίζει τα παιδιά σε αυτά που «παίρνουν τα γράμματα» και εκείνα που «δεν μπορούν»!

16 Μαρ 2011

Συγχωνεύσεις για αμορφωσιά



Το ομολογούν χωρίς κανένα πρόβλημα: Προχωράμε σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων για να φτιάξουμε, με τους καλύτερους δυνατούς όρους, το «νέο» σχολείο. Το «νέο» σχολείο τους, όμως, είναι παλιό και βαθιά αντιδραστικό. Αποφάσισαν να κλείσουν 1.933 σχολεία και να τα συνενώσουν σε 877. Από τους πρώτους μήνες που ανέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το υπουργείο Παιδείας, με κάθε τρόπο, προωθεί το σχολείο της «αγοράς». Προσπάθησε να βάλει τις βάσεις με το νόμο 3848/10 και επιδιώκει να «κτίσει» το «αυτόνομο» σχολείο, που θα έχει μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, θα αναζητά χορηγούς και θα κρίνεται με κριτήρια «ανταγωνιστικότητας». Οποιο σχολείο έχει σύνδεση με την αγορά θα αξιολογείται θετικά. Είναι ξεκάθαρο, βέβαια, πως όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν μόνο μια διαφορετική διαχείριση που οδηγεί στο σχολείο - επιχείρηση. Στόχος είναι η αλλαγή του περιεχομένου στην εκπαίδευση, η προσαρμογή του «νέου» σχολείου στις απαιτήσεις της «αγοράς».






Γιατί προχωρούν στις συγχωνεύσεις, ενώ ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από γονείς, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους και μερίδα της αυτοδιοίκησης (για τους δικούς της λόγους); Από την αρχή της περασμένης χρονιάς εφαρμόστηκε αναμορφωμένο πρόγραμμα σε 600 Δημοτικά Σχολεία, όπου έγιναν τα πρώτα βήματα διαφοροποίησης (μετά τις 2 το πρόγραμμα είναι διαφορετικό σε κάθε σχολείο), ενώ τα μαθήματα των Αγγλικών και νέων Τεχνολογιών γίνονται απ' την Πρώτη Δημοτικού. Από την επόμενη χρονιά το υπουργείο Παιδείας σκοπεύει να επιβάλει νέο πρόγραμμα σε όλα τα σχολεία, το οποίο θα διαφέρει απ' την μια περιοχή στην άλλη, ανάλογα με τις λεγόμενες «τοπικές ιδιαιτερότητες».
Επιπλέον, με το πρόσχημα της «ελεύθερης» επιλογής οι μαθητές θα ...καλούνται να διαλέξουν, από νωρίς, μαθήματα σύμφωνα με τα ...ενδιαφέροντά τους. Πρακτικά οι μαθητές και τα σχολεία θα έχουν πολλές ταχύτητες. Πρώτο παράδειγμα: Ενα σχολείο αν «τα φέρνει» (αν δηλαδή προσελκύει χορηγούς) θα κερδίζει προγράμματα, ενδεχομένως θα χρηματοδοτείται περισσότερο κ.ά. Δεύτερο παράδειγμα: Μέσα στο ίδιο σχολείο τα παιδιά δε θα χωρίζονται σε τμήματα αλφαβητικά, αλλά ανάλογα με την απόδοσή τους στα μαθήματα, τα ενδιαφέροντά τους (όπως θα επιβάλλονται από το τι προωθεί το κάθε σχολείο της «αγοράς»). Σε ένα σχολείο θα υπάρχει μια τάξη με παιδιά που «παίρνουν τα γράμματα» και μια άλλη με μαθητές που «δεν τραβάνε». Οι τελευταίοι υποτίθεται πως θα ενισχύονται με ειδικά προγράμματα, τα οποία όμως θα τους οδηγούν σε επιλογές μειωμένων απαιτήσεων.
Ο νέος «σχολικός χάρτης» που θέλουν να κατασκευάσουν σχεδιάστηκε με τα παραπάνω κριτήρια. Τα 400άρια σχολεία, οι υποδομές που «συνενώνονται», θα εξυπηρετήσουν έναν ολόκληρο σχεδιασμό που θα διαφοροποιεί το δικαίωμα στη μόρφωση με ταξικά κριτήρια σε βάρος των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων. Ακόμα και στο ίδιο σχολείο ένας μαθητής που θα αναγκαστεί να δουλέψει, γιατί δεν τα βγάζει πέρα η οικογένειά του, θα «καταταχθεί» σε ένα «ειδικό» τμήμα, για να πάει νωρίς - νωρίς στην κατάρτιση. Γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και όλοι οι εργαζόμενοι μπορούν να σταματήσουν τις συγχωνεύσεις που οδηγούν στο σχολείο της «αγοράς», της ταξικής διαφοροποίησης και της αμάθειας.

Πώς κρίνονται και τοποθετούνται οι συνάδελφοι που χάνουν την οργανική τους θέση εξαιτίας των συνενώσεων – καταργήσεων των σχολικών μονάδων

ΠΗΓΉ:        http://www.mpratis.gr                            
 Με αφορμή ερωτήματα, σχετικά με τις τοποθετήσεις των συναδέλφων που χάνουν την οργανική τους θέση, εξαιτίας των συνενώσεων – καταργήσεων, σας ενημερώνω ότι στο άρθρο 14 του Π.Δ. 50/96 παρ.1 προβλέπεται ότι: « σε περίπτωση συγχώνευσης σχολικών μονάδων για τη διαπίστωση της τυχόν υπεραριθμίας κρίνονται όλοι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων που συγχωνεύονται.». 
Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής: 
Κρίση και τοποθέτηση υπεράριθμων εκπαιδευτικών
Άρθρο 14 του Π.Δ. 50/96 
1. Υπεραριθμίες εκπαιδευτικών είναι δυνατόν να προκύψουν: 
α) Σε σχολικές μονάδες της Α/θμιας εκπαίδευσης από ίδρυση, κατάργηση, υποβιβασμό, διαίρεση ή συγχώνευση αυτών ή άλλη αιτία. 
β) Σε σχολικές μονάδες της Β/θμιας εκπαίδευσης από ίδρυση, κατάργηση ή συγχώνευση αυτών, από μετατροπή λυκείων σε λυκειακές τάξεις ή από μείωση των τμημάτων των μαθητών ή άλλη αιτία. 
Σε περίπτωση συγχώνευσης σχολικών μονάδων για τη διαπίστωση της τυχόν υπεραριθμίας κρίνονται όλοι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων που συγχωνεύονται. 
2. Τα αρμόδια περιφερειακά συμβούλια, μετά τις μεταθέσεις που διενεργούνται σύμφωνα με τη διαδικασία των άρθρων 9, 11, 12 και 13 του διατάγματος αυτού συντάσσουν πίνακες των κενών οργανικών θέσεων λαμβάνοντας υπόψη και τις κενές θέσεις που προέκυψαν από τη διαδικασία των παραπάνω μεταθέσεων κατά σχολική μονάδα. 
3. Αν κατά τη σύνταξη των παραπάνω πινάκων, διαπιστωθεί υπεραριθμία εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες, αυτή ρυθμίζεται με την παρακάτω διαδικασία: 
α) Καλούνται όλοι οι εκπαιδευτικοί του ίδιου κλάδου ή ειδικότητας που ανήκουν οργανικά στο σχολείο όπου διαπιστώθηκε η υπεραριθμία να δηλώσουν, εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών, αν επιθυμούν ή όχι να κριθούν ως υπεράριθμοι. 
β) Στη συνέχεια τα περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια, σε συνεδρίασή τους χαρακτηρίζουν ονομαστικά τους υπεράριθμους εκπαιδευτικούς, κατά σχολική μονάδα, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής: 
ι) Από όσους εκπαιδευτικούς επιθυμούν να κριθούν ως υπεράριθμοι, χαρακτηρίζονται υπεράριθμοι αυτοί που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αριθμό μονάδων μετάθεσης, σύμφωνα με το άρθρο 16 αυτού του Π.Δ. 
ιι) Από όσους εκπαιδευτικούς δεν επιθυμούν να κριθούν ως υπεράριθμοι, χαρακτηρίζονται ως υπεράριθμοι εκείνοι που τοποθετήθηκαν οργανικά τελευταίοι στη σχολική μονάδα. Οι εκπαιδευτικοί που μετατέθηκαν ή τοποθετήθηκαν στη σχολική μονάδα το ίδιο σχολικό έτος, εκτός των εκπαιδευτικών που τοποθετήθηκαν ως υπεράριθμοι, θεωρείται ότι τοποθετήθηκαν ταυτόχρονα. Σε περίπτωση ταυτόχρονης τοποθέτησης υπεράριθμοι χαρακτηρίζονται οι εκπαιδευτικοί που συγκεντρώνουν το μικρότερο αριθμό μονάδων μετάθεσης, σύμφωνα με το άρθρο 16 αυτού του Π.Δ. 
4. Οι εκπαιδευτικοί που χαρακτηρίζονται υπεράριθμοι, σύμφωνα με τα παραπάνω, καλούνται από το αρμόδιο περιφερειακό συμβούλιο να υποβάλουν δήλωση τοποθέτησης σε συγκεκριμένες σχολικές μονάδες, στις οποίες υφίστανται οργανικά κενά, εντός δέκα ημερών. 
5. Η τοποθέτηση των υπεράριθμων εκπαιδευτικών της Α/θμιας Εκπαίδευσης γίνεται ως εξής: 
α) Όταν η υπεραριθμία σε ένα σχολείο οφείλεται σε ίδρυση αντίστοιχου νέου σχολείου στη σχολική περιφέρειά του και στο οποίο μετακινούνται μαθητές του αρχικού σχολείου, οι υπεράριθμοι τοποθετούνται, εφόσον το επιθυμούν κατά απόλυτη προτεραιότητα στο νέο σχολείο. Η τοποθέτηση γίνεται με βάση το σύνολο των μονάδων μετάθεσης.
Άρθρο 14 παρ. 5 περ. (β) του Π.Δ. 50/96 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 12 παρ. 1 του Π.Δ. 100/97 
5β) Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να τοποθετηθούν σε κενές οργανικές θέσεις σχολείων της ίδιας ομάδας όπου ανήκει το σχολείο στο οποίο κρίθηκαν ως υπεράριθμοι, τοποθετούνται κατά απόλυτη προτεραιότητα, συγκρινόμενοι μόνο μεταξύ τους, με βάση το σύνολο των μονάδων μετάθεσης και τις δηλώσεις προτίμησής τους σε κενές οργανικές θέσεις σχολείων της ίδιας ομάδας και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν σε κενές οργανικές θέσεις σχολείων της ίδιας ομάδας και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν σε κενές θέσεις όμορης ομάδας σχολείων της ίδιας περιοχής μετάθεσης.
Άρθρο 14 παρ. 5 του Π.Δ. 50/96
γ) Όσοι εκπαιδευτικοί δεν επιθυμούν ή δεν κατέστη δυνατόν να τοποθετηθούν σύμφωνα με τη διαδικασία των προηγούμενων περιπτώσεων (α) και (β) της παραγράφου αυτής τοποθετούνται σε κενές θέσεις σχολείων της ίδιας περιοχής μετάθεσης κατά τη διαδικασία των διατάξεων του άρθρου 15 αυτού του Π.Δ. συγκρινόμενοι με όλους τους εκπαιδευτικούς που ζητούν μετάθεση ή τοποθέτηση. 
Οι εκπαιδευτικοί των παραπάνω περιπτώσεων της παραγράφου αυτής μπορούν εφόσον το επιθυμούν να μετατεθούν κατά προτεραιότητα το ίδιο ή τα επόμενα σχολικά έτη στο σχολείο που κρίθηκαν ως υπεράριθμοι, αν σε αυτό δημιουργηθούν κενές θέσεις.
Άρθρο 14 παρ. 6 του Π.Δ. 50/96 6. Η τοποθέτηση των υπεράριθμων εκπαιδευτικών της Β/θμιας εκπαίδευσης γίνεται ως εξής: 
α) Όταν η υπεραριθμία σε ένα σχολείο οφείλεται σε ίδρυση αντίστοιχου νέου σχολείου στη σχολική περιφέρειά του και στο οποίο μετακινούνται μαθητές του αρχικού σχολείου, οι υπεράριθμοι τοποθετούνται εφόσον το επιθυμούν, κατά απόλυτη προτεραιότητα στο νέο σχολείο. Η τοποθέτηση γίνεται με βάση το σύνολο των μονάδων μετάθεσης. 
Όταν η υπεραριθμία σε λύκεια μιας περιοχής οφείλεται σε ίδρυση ΕΠΛ όπου και μετακινούνται οι μαθητές των λυκείου, οι υπεράριθμοι τοποθετούνται εφόσον το επιθυμούν κατ' απόλυτη προτεραιότητα στο ΕΠΛ με βάση το σύνολο των μονάδων μετάθεσης.
Άρθρο 14 παρ. 6 περ. (β) του Π.Δ. 50/96 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 12 παρ. 1 του Π.Δ. 100/97 
6β) Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να τοποθετηθούν σε κενές οργανικές θέσεις σχολείων της ίδιας ομάδας όπου ανήκει το σχολείο στο οποίο κρίθηκαν ως υπεράριθμοι, τοποθετούνται κατ' απόλυτη προτεραιότητα, συγκρινόμενοι μόνο μεταξύ τους, με βάση το σύνολο των μονάδων μετάθεσης και τις δηλώσεις προτίμησής τους σε κενές οργανικές θέσεις σχολείων της ίδιας ομάδας και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν σε κενές θέσεις όμορης ομάδας σχολείων της ίδιας περιοχής μετάθεσης. 
Άρθρο 14 παρ. 6 περ. γ του Π.Δ. 50/96 γ) Όσοι εκπαιδευτικοί δεν επιθυμούν να τοποθετηθούν, σύμφωνα με τη διαδικασία των προηγουμένων περιπτώσεων (α) και (β) της παραγράφου αυτής τοποθετούνται ύστερα από δήλωσή τους σε κενές θέσεις σχολείων της ίδιας περιοχής μετάθεσης, κατά τη διαδικασία των διατάξεων του άρθρου 15 αυτού του Π.Δ. συγκρινόμενοι με όλους τους εκπαιδευτικούς που ζητούν μετάθεση ή τοποθέτηση. 
Άρθρο 14 παρ. 7 του Π.Δ. 50/96 
7. Οι εκπαιδευτικοί που εξακολουθούν να είναι υπεράριθμοι μετά τις παραπάνω ρυθμίσεις παραμένουν στο σχολείο όπου κρίθηκαν ως υπεράριθμοι και διατίθενται σε άλλες σχολικές μονάδες για συμπλήρωση του ωραρίου τους σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 14 του Ν. 1566/1985. Για το σκοπό αυτό ανακοινώνονται από τις αρμόδιες Διευθύνσεις τα σχολεία στα οποία υπάρχουν ανάγκες και καλούνται οι εκπαιδευτικοί με αίτησή τους να δηλώσουν κατά σειρά προτίμησης όλα τα παραπάνω σχολεία. Η διάθεση αυτών γίνεται με τη σειρά προτίμησης και το σύνολο των μονάδων μετάθεσής τους. 
Άρθρο 14 παρ. 8 του Π.Δ. 50/96 
8. Ο χρόνος υπηρεσίας στην προηγούμενή τους θέση των εκπαιδευτικών της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης που μετατίθενται, διατίθενται ή αποσπώνται λόγω υπεραριθμίας υπολογίζεται για τη συμπλήρωση της υπηρεσίας που απαιτείται από το άρθρο 8 αυτού του Π.Δ. Οι διατάξεις που προβλέπουν συνυπολογισμό του χρόνου απόσπασης στην οργανική θέση εφαρμόζονται ανάλογα και στην περίπτωση αυτή. 
Άρθρο 14 παρ. 9 του Π.Δ. 50/96 όπως προστέθηκε με το άρθρο 12 του Π.Δ. 100/97 
9. Οι διατάξεις της παραγράφου 3, και της παραγράφου 7 εδάφ. Β και 8 του άρθρου αυτού εφαρμόζονται αναλόγως και στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι εκπ/κοί δεν καλύπτουν το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας στην οργανική τους θέση (λειτουργικές υπεραριθμίες) κατά την έναρξη του σχολικού έτους και μέχρι της ρυθμίσεως της υπεραριθμίας σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου. 
Άρθρο 14 παρ. 10 του Π.Δ. 50/96 όπως προστέθηκε με το άρθρο 12 του Π.Δ. 100/97 
10. Για το χαρακτηρισμό εκπ/κού ως υπεράριθμου και την άρση της υπεραριθμίας αυτού, δεν απαιτείται να συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 8 του παρόντος Π.Δ. 50/96. 
Άρθρο 14 παρ. 11 του ΠΔ 50/96 όπως προστέθηκε με το άρθρο 12 παρ. 2
του Π.Δ. 100/97 σε συνδυασμό με το άρθρο 21 παρ. 2 περ. α του Ν.3328/2005 ΦΕΚ 80/1-5-2005 τ.Α’ 
11. Από τις διατάξεις του άρθρου αυτού εξαιρούνται όσοι έχουν μετατεθεί με τις διατάξεις του άρθρου 13 του παρόντος Π.Δ. καθώς και όσοι έχουν διοριστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 41 του Ν. 1143/81 και διανύουν την διετία[1] υποχρεωτικής παραμονής τους στο δυσπρόσιτο σχολείο. 
Άρθρο 14 (παρ. 12) του Π.Δ. 50/96 όπως προστέθηκε με το άρθρο 12 του Π.Δ. 100/97 
12. Οι εκπαιδευτικοί των πειραματικών, των μουσικών σχολείων καθώς και των σχολείων των Αποδήμων Ελληνοπαίδων και των Σ.Μ.Ε.Α. Β/θμιας Εκπ/σης χαρακτηρίζονται ως υπεράριθμοι από τα αρμόδια κεντρικά υπηρεσιακά συμβούλια σύμφωνα με τις διαδικασία της περ. β της παρ. 3 του άρθρου αυτού. Οι χαρακτηριζόμενοι ως υπεράριθμοι εφόσον δεν είναι δυνατή η μετάθεσή τους σε ίδιο σχολείο της ίδιας περιοχής μετάθεσης μετατίθενται χωρίς αίτησή τους υποχρεωτικά στην ίδια περιοχή μετάθεσης της έδρας του σχολείου στο οποίο κρίθηκαν υπεράριθμοι και τίθενται στη διάθεση των οικείων περιφερειακών υπηρεσιακών συμβουλίων. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί μετατίθενται σε σχολεία της ίδιας περιοχής σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του παρόντος Π.Δ. Επίσης οι εκπαιδευτικοί αυτοί μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο για μετάθεση σε ίδιο ή άλλο σχολείο, Πειραματικό, Μουσικό, Σ.Μ.Ε.Α. ή Σχολείο Αποδήμων Ελληνοπαίδων, κατά περίπτωση της ίδιας ή άλλης περιοχής μετάθεσης. Οι αιτήσεις τους κρίνονται κατά προτεραιότητα πριν από τη διαδικασία των μεταθέσεων στα σχολεία αυτά. 
Άρθρο 30 παρ. 4 του 3848/2010 (ΦΕΚ 71/19-5-2010 τ. Α΄) 
4. Οι εκπαιδευτικοί που υπάγονται στην περίπτωση β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του π.δ. 50/1996 δεν εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις του άρθρου 14 του ίδιου διατάγματος. 
[1] Το άρθρο 21 παρ. 2 περ. α του Ν.3328/2005 ΦΕΚ 80/1-5-2005 τ.Α’ αναφέρει: «Οι εκπαιδευτικοί που διορίζονται στα δυσπρόσιτα σχολεία του Ν. 1143/1981 υπηρετούν σε αυτά επί μία τουλάχιστον συνεχή διετία αποκλειομένης απολύτως και για οποιονδήποτε λόγο της αποσπάσεως, μεταθέσεως ή μετατάξεώς του από τα σχολεία αυτά κατά τη διάρκεια της διετίας. 

13 Μαρ 2011

Μονοτάξια... μοναξιά

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ
Το έχουν «τάμα» οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καθηγητών και δασκάλων να οργανώνουν κάθε χρόνο απεργίες και διαδηλώσεις, οι οποίες πυροδοτούν, ως συνήθως, και καταλήψεις σχολείων. Υπήρξαν περιπτώσεις που οι απεργιακές ασκήσεις εκδηλώνονταν και στην περίοδο των εξετάσεων! 
Ουδείς υποτιμά το σημαντικό έργο που προσφέρουν οι εκπαιδευτικοί, στην πλειονότητά τους. Και ουδείς αρνείται ότι έχουν δίκαια αιτήματα, όπως το μισθολογικό, τα οποία δικαιολογούν τις απεργίες και τις διαδηλώσεις. Δύσκολα, όμως, θα πείσουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τους ότι κάθε χρόνο πρέπει να κλείνουν τα σχολεία, συχνά για τα ίδια αιτήματα. 
Εφέτος οι απεργίες και οι διαδηλώσεις έχουν ως αφορμή το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη συγχώνευση σχολείων. Εχουν τη συμπαράσταση γονέων, κατανοητή, και την ακατανόητη υποστήριξη περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων. Κινούνται όλοι στην «εθνική λογική» ότι όλα είναι καλά και τίποτε δεν πρέπει να αλλάξει. Και όλοι επικαλούνται το «εθνικό επιχείρημα» ότι η κυβέρνηση «υπακούει στις επιταγές του ΔΝΤ» και στο συγκεκριμένο θέμα «θέλει να επιβάλει το φθηνό σχολείο»! 
Αστειότητες. Ουδεμία αναφορά γίνεται στο μνημόνιο για τη μείωση του αριθμού των σχολείων. Βεβαίως υπάρχει το πρόβλημα της μείωσης των δημοσίων δαπανών. Και είναι γεγονός ότι τα ολιγοθέσια σχολεία είναι αντιοικονομικά. Είναι, όμως, και αναποτελεσματικά. 
Εχω ζήσει τη μοναξιά του μονοτάξιου δημοτικού σχολείου. Ηταν μονόδρομος. Μόνο με γαϊδούρι μπορούσε κανείς να πάει στο διπλανό χωριό και σχεδόν μισή μέρα με το κάρο για να πάει στην πόλη. Τότε, ο δάσκαλος και η δασκάλα πρόσφεραν και κοινωνικό έργο. Ηταν οι μόνοι μορφωμένοι και «πρωτευουσιάνοι» και πρότυπα για τους μαθητές και τους γονείς. Μας βοήθησαν όχι μόνο με τη διδασκαλία, αλλά και με την προσωπικότητά τους, για να αποδεχθούμε τη μοναξιά του μονοτάξιου, αλλά και να αναζητήσουμε τρόπους για να αποδράσουμε και να τους «μοιάσουμε». 
Σήμερα τα πάντα έχουν αλλάξει. Εχουν εντυπωσιακά βελτιωθεί. Από 8.956 ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία τη δεκαετία του ΄60 έχουν μείνει 2.000. Δεν μειώθηκαν εξαιτίας της μείωσης του πληθυσμού στα χωριά, αλλά και της σημαντικής βελτίωσης της συγκοινωνίας με τα πλησιέστερα μικρά ή μεγάλα αστικά κέντρα, όπου στα σχολεία η κάθε τάξη έχει τον δικό της δάσκαλο και σύγχρονη τεχνολογία. Αλλά και άλλο πολιτιστικό και κοινωνικό περιβάλλον. 
Και ένας απλός πολίτης μπορεί να κατανοήσει τη διαφορά στην ποιότητα των σπουδών σε ένα μονοτάξιο σχολείο των πέντε και δέκα μαθητών- αυτή είναι η πλειοψηφία των 2.000 ολιγοθέσιων σχολείων - και σε ένα εξατάξιο με 30 μαθητές σε κάθε τάξη. Δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτό το επιχείρημα ότι η κατάργηση αυτών των σχολείων υποβαθμίζει την εκπαίδευση. Ανάλογη εικόνα και στα γυμνάσια σε ορισμένες περιοχές. Για παράδειγμα, σε τρία όμορα χωριά λειτουργούν τρία γυμνάσια, τα δύο με 25 μαθητές και το ένα με 50. Υπηρετούν τρεις διευθυντές και 30 καθηγητές. Απόσταση μεταξύ τους μόνο δέκα λεπτά. Προτείνεται η συγκέντρωση σε ένα νέο κτίριο και των τριών γυμνασίων. Είναι «υποταγή στο ΔΝΤ»; Είναι οικονομία. Σύμφωνοι. Είναι κακό; Είναι υποβάθμιση των σπουδών; Γιατί; Ας μας το εξηγήσουν οι εκπαιδευτικοί και ας απαντήσουν οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι. 
Οι αντιδρώντες στις συγχωνεύσεις επικαλούνται ως ένα ακόμη επιχείρημα την ταλαιπωρία των μαθητών. Μια από τις πολλές περιπτώσεις. Σε έναν νομό ένα μονοτάξιο δημοτικό σχολείο με 5 μαθητές απέχει 3 χιλιόμετρα από το κοντινό εξατάξιο και ένα γυμνάσιο με 20 μαθητές 7 χιλιόμετρα από το κοντινό τριθέσιο. Να μη συγχωνευθούν; Είναι μεγάλη ταλαιπωρία για να πάνε σε ένα καλύτερο σχολείο; 
Δυστυχώς, είναι μια ακόμη περίπτωση όπου η «πελατειακή λογική» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα συντεχνιακά συμφέροντα μπλοκάρουν αυτονόητες μεταρρυθμίσεις.

9 Μαρ 2011

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στα Δημοτικά Σχολεία


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr 
Σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και στα σχολεία που λειτουργούν ολοήμερα τμήματα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σύμφωνα με όσα προβλέπονται στα Προεδρικά Διατάγματα 200/1998 και 201/1998.
Οι μαθητές που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και αποχωρούν με τους άλλους μαθητές.
Την Παραμονή της Εθνικής Εορτής λειτουργεί μόνο η Πρωινή Ζώνη του Ολοήμερου Προγράμματος.
Η χρονική διάρκεια και ο τρόπος εορτασμού των εκδηλώσεων καθορίζονται από το Σύλλογο Διδασκόντων.
Με ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών από το σχολείο